Please turn ON Javascript for full user experience.

Prvih 70 godina Planinarskog društva Opatija

Planinarsko društvo „Opatija“ osnovano 1950. godine jedno je od najstarijih i najvećih planinarskih društava u Hrvatskoj te jedna od najvećih udruga na području Primorsko-goranske županije. Od samoga osnutka okuplja planinare i zaljubljenike u prirodu svih uzrasta te surađuje s brojnim drugim društvima i udrugama.

Jedna od svečarskih aktivnosti kojom članovi obilježavaju njegovih prvih 70 godina jest otvaranje nove planinarske obilaznice „Po vrhovima Učke i Ćićarije“ koje se održalo krajem studenog, svečanom skupštinom na kojoj je predstavljena prigodna monografija Prvih sedamdeset godina Planinarskoga društva „Opatija“ autorica Ivane Eterović i Tine Ružić.

U monografiji je na gotovo 300 stranica predstavljena bogata i raznorodna djelatnost Društva, kako povijesnim pregledom razvoja kroz svih sedam desetljeća, tako i tematskim prikazom koji uključuje poglavlja od ustrojstva Društva preko planinarskih putova i izleta do planinarskih domova. Posebno su obrađena i poglavlja o planinarskoj promidžbi i planinarskoj edukaciji, s naglaskom na rad s djecom i mladima, a sigurni smo da će mnogi liburnijski planinari pronaći sebe i svoje bližnje u izdvojenim prilozima poput popisa sudionika zimovanja u Planinarskom domu „Poklon“ (1974. – 1986.), popisa obilaznika Opatijske planinarske obilaznice, popisa značajnih uspona članova ili na nekoj od preko 450 fotografija prikazanih u monografiji.

Print Friendly, PDF & Email