Please turn ON Javascript for full user experience.

Proglašeni sportaši desetljeća Primorsko-goranske županije

S obzirom na ovu specifičnu situaciju, Izvršni odbor Zajednice sportova PGŽ donio je odluku o proglašenju najuspješnijih sportaša desetljeća, za razdoblje od 2011. – 2020. godine čime se daje naglasak na promociju sporta i održava kontinuitet nagrađivanja. Birali su se najuspješniji sportaš i sportašica u seniorskoj konkurenciji, najuspješnija muška i ženska ekipa u seniorskoj konkurenciji, zatim najbolji sportaš u kategoriji osoba s invaliditetom te najuspješnije osnovnoškolsko i srednjoškolsko sportsko društvo. Svečana dodjela održat će se čim epidemiološke mjere dozvole.

Najuspješnijim sportašima i ekipama desetljeća proglašeni su:
• Samir Barać – pojedinačno muški
• Snježana Pejčić – pojedinačno žene
• Kuglački klub Mlaka – ekipno žene
• Vaterpolo klub Primorje Erste banka – ekipno muški
• Vedran Dumenčić – sportaša u konkurenciji osoba s invaliditetom
• ŠSD Kozala (OŠ Kozala)
• ŠSD Dominik Savio (Salezijanska klasična gimnazija)

Zajednica sportova PGŽ svake godine održava svečanost proglašenja najuspješnijih sportaša i sportskih djelatnika za prethodnu godinu. Najuspješniji se biraju razrađenim kriterijima prema svojim ostvarenjima sportskih rezultata u navedenoj godini. Pandemija koja je svih zahvatila u 2020. godini dovela je odgađanja i otkazivanja velikog broja natjecanja, pogotovo međunarodnih. To je rezultiralo puno manjim brojem ostvarenih rezultata te nejednakost u zastupljenosti rezultata u pojedinim sportovima. U slučaju izbora sportaša za 2020. godinu mnogi bi sportaši bili stavljeni u nepravedan položaj te bi jako teško bilo vrednovati sportove međusobno u situaciji u kojoj postoji 250 državnih prvaka bez međunarodnih plasmana, rekao je predsjednik Zajednice sportova Veljko Karabaić.
Način izbora sportaša i ekipa desetljeća izvršio temeljem izvještaja iz godišnjih izbora najboljih sportaša u razdoblju 2011. – 2020. godini gdje se došlo do podatka da je u ženskoj konkurenciji Snježana Pejčić bila proglašena najboljom sportašicom čak 5 puta, dok su Jelena Kovačević, Ana Znaor, Sara Kolak i Ana Jambrović izabrane po jedan put. U muškoj konkurenciji po dva puta osvajači su bili Samir Barać, Enrico Marotti i Andrej Krstinić, a po jedan put Leo Brnić, Ivan Krapić i Danijel Gospić. Samir Barać u ovom slučaju ima najvrednija postignuća sukladno Pravilniku za izbor. Glede ekipa, muški vaterpolski klub Primorje Erste banka proglašen je 6 puta najuspješnijim, dok je HNK Rijeka proglašena 3 puta, a u ženskoj konkurenciji Kuglački klub Mlaka osvojio je titulu 8 puta, dok je HAOK Rijeka 2 puta proglašena najboljom ekipom.
U kategoriji sporta osoba s invaliditetom 3 puta je za najboljeg sportaša proglašen Vedran Dumenčić, dok su Miroslav Matić i Zlatko Vučenović najboljima proglašeni dva puta.
U kategoriji školskih sportskih društava; ŠSD Kozala (OŠ Kozala) tri puta u proteklih deset godina proglašena je najboljim društvom, ispred ŠSD Brajda i ŠSD Frankopan koji imaju po dvije titule te ispred ŠSD Zamet i ŠSD Kaštel sa po jednom titulom. ŠSD Dominik Savio (Salezijanska klasična gimnazija), kod srednjih škola, čak je pet puta bilo najuspješnije školsko sportski društvo, dok je ŠSD Gimnazijalac bio najuspješniji tri puta, a ŠSD GAM jedan put.

Prisjetimo se samo nekih ostvarenih rezultata osvajača.
Snježana Pejčić se u različitim disciplinama streljaštva u navedenom razdoblju čak 11 puta osvajala zlatnu medalju na Prvenstvu Hrvatske, tri puta je osvojila Kup Hrvatske, a na međunarodnoj sceni, može se pohvaliti s osvojenim zlatom na Europskom prvenstvu, osvojenim srebrom i broncom na Svjetskom prvenstvu te je osvajala čak 9 puta zlato na Svjetskom kupu, 2 puta srebro i 3 puta broncu. I to sve samo zadnjih deset godina.
Snježana je i Svjetska je rekorderka u trostavu 50 m, europska rekorderka u 10 m zračnoj pušci (finale i kvalifikacije) i državna rekorderka u 50 m ležećem stavu. Također je bila dio ekipe koje su postavile državne rekorde u svim trima disciplinama. Istovremeno je bila na prvom mjestu ISSF-ove svjetske ljestvice u trostavu 50 m malokalibarskom puškom i zračnoj pušci 10 m. Prva je hrvatska streljašica koja je istovremeno bila na prvom mjestu ljestvice u objema disciplinama.
Samir Barać, poznati riječki vaterpolist, trenutno predsjednik Vaterpolskog kluba Primorje Erste bank. U svojoj bogatoj karijeri, koju je završio službeno 2013. godine ima pregršt medalja i uspjeha, a u desetogodišnjem razdoblju, odnosno za njega u samo dvije igračke godine osvojio je broncu na Svjetskom prvenstvu, broncu i zlato u Svjetskoj ligi te zlato na Olimpijskim igrama u Londonu. Samir Barać nastupio je 176 puta za hrvatsku vaterpolsku reprezentaciju. U svojoj posljednjoj sezoni osvojio je kao igrač Primorja hrvatski kup i Jadransku ligu.
Vedran Dumenčić, u kategoriji slijepih i slabovidnih osoba (kategorija B3) osvajao je Prvenstvo Hrvatske tri puta, isto kao i Europsko prvenstvo, dok je na Svjetskom prvenstvu jednom bio zlatni te jednom brončani.
Ženska kuglačka ekipa Mlaka osvojila je 5 puta Prvu hrvatsku kuglačku ligu i isto toliko puta Kup Hrvatske. Na međunarodnoj sceni, djevojke su jedan put osvojile Svjetski kup, jednom bile druge te čak tri puta treće na tom natjecanju, dok su po jednom osvojile srebro u broncu na Europskom kupu.
Vaterpolisti Primorja u zadnjem desetljeću su osvojili Prvenstvo Hrvatske 3 puta, a 2 puta Kup Hrvatske, dok su Regionalnu ligu osvajali također tri puta. Na europskoj sceni imaju dva puta su se popeli na drugo mjesto, a jednom na treće mjesto u Euroligi.
Osim sportaša, Zajednica sportova PGŽ, svake godine dodjeljuje nagrade za životno djelo za osobit razvoj i doprinos promicanu sporta. Ove godine među nominiranima odabrani su:
• Žarko Despot – dugogodišnji sportski djelatnik u skijanju
• Miroljub Berak – sportaš, trener, djelatnik i sudac u karate-u
• Marijan Brnčić – vrhunski nogometaš, trener i djelatnik u nogometu

Više o njima pročitajte na:http://sport-pgz.hr/nagrade-za-zivotno-djelo-u-oblasti-sporta-za-2013-g/

Svi osvajači zaslužuju iskrene čestitke za svoje uspjehe te se nadamo skorašnjem povratku sporta na sve terene te mladim, novim naraštajima koji će kročiti istim, ako ne i boljim stopama.

Print Friendly, PDF & Email