Please turn ON Javascript for full user experience.

Preminuo najstariji hrvatski planinar

Iz Gorskoga kotara stigla nam je tužna vijesti: u 101. godini preminuo je najstariji hrvatski planinar Branko Blažević Brana iz Mrkoplja u Gorskom kotaru, koji je zbog svoje osebujne biografije bio cijenjen i izvan granica naše zemlje.


Rođen je u Mrkoplju, 25. rujna 1920., naučio je skijati već kao četverogodišnji dječak te se u ranoj mladosti aktivno počeo baviti planinarstvom. Svoj prvi uspon svladao je daleke 1936. još kao 16-godišnjak. Nakon završenih pet razreda osnovne škole radio je na pilani, onda je četiri godine proveo u NOB-u, a kasnije je otvorio i svoju gostionu.
Obišao je hrvatske i slovenske planine uzduž i poprijeko, mnoge druge, a sa 76 godina se popeo čak i na Mont Blanc, drugi najviši vrh u Europi. Nakon navršene 80. godine života sudjelovao je na maratonskim skijaškim utrkama Memorijala mira u Mrkoplju. Na Danima hrvatskih planinara u PD-u Omanovac na Psunju 2016. dobio je priznanje kao najstariji sudionik skupa. O iznimnoj dužini njegove sportske karijere najbolje govori podatak da je prije više od šest desetljeća kao trener skijaša trkača vodio Božu Faka (djeda proslavljenog biatlonca Jakova Faka).
Do danas je bio najstariji pojedinac u sportu iz Primorsko-goranske županije.

Print Friendly, PDF & Email