Please turn ON Javascript for full user experience.

Održan “Sportski dnevni boravak” na temu Obrt i samostalna sportska djelatnost za trenere i sportaše

Prošle je srijede u auli Veleučilišta PAR održana radionica na temu Obrt i samostalna sportska djelatnost za trenere i sportaše.

Novi Zakon o sportu donio je neke novitete što  se tiču modela na koji stručni sportski djelatnici i sportaši mogu naplatiti svoj rad, odnosno angažman, pa je cilj ove radionice u prvom redu bio dati informaciju trenerima i sportskim djelatnicima upravo o tim mogućnostima, odnosno pokušati objasniti razliku između dvaju termina, samostalne sportske djelatnosti, koja je i do sada bila prisutna kao mogućnost, te obrta, koji je kao novina uveden u Zakon o sportu.

Nekoliko korisnih savjeta o otvaranju obrta svim prisutnima dale su Tatjana Frančula iz Upravnog odjela za turizam, poduzetništvo i ruralni razvoj, te Anja Matovina iz Upravnog odjela za sport, kulturu i tehničku kulturu Primorsko-goranske županije, što su prve instance na koje bi se oni koji žele otvoriti obrt trebali obratiti.

Sandra Nemarnik, voditeljica financija Riječkog sportskog saveza detaljno je objasnila razliku između obrta, paušalnog i dohodovnog, te samostalne sportske djelatnosti koja je vrlo nalik ugovoru o djelu, najnovija saznanja o mogućnostima otvaranja obrta i svojim iskustvima iznijela je i Katja Luketić, glavna tajnica Zajednice sportova PGŽ-e, a definitivno je najviše zanimanja pobudila panel rasprava na kojoj su svoja iskustva s otvaranjima obrta,  podijelili Barbara Perić, košarkaška i nogometna trenerica, Alen Pavačić, odbojkaški trener, Teddy Delač, košarkaški trener i Sandro Gulja, boćarski trener i proslavljeni hrvatski boćar.

Neusklađenost Zakona o sportu s ostalim zakonodavstvom definitivno se pokazalo kao najveći problem, ma koliko ova tema bila važna svim dionicima sporta o njoj se još uvijek premalo govori, uostalom prema saznanjima organizatora ove radionice ispada da u Hrvatskoj još nitko o tome na ovakav način nije progovorio, pa je sasvim izvjesno da uvođenje obrta neće proteći tako glatko sve dok se ne uvaže sve posebnosti sporta kao djelatnosti, odnosno dok ih na drugačiji način ne počnu tretirati u ostalim institucijama, u prvom redu se to odnosi na ministarstvo financija, ipak nije dovoljno izglasati samo novi Zakon o sportu i prepustiti sve zainteresirane u nemilost birokratskog aparata.

Primjerice klub želi angažirati trenera, trener otvori obrt, ostvaruje primanja samo od jednog poslodavca, u ovom slučaju kluba koji ga je angažirao, a u porezna uprava to bi mogla protumačiti kao prikriveno zapošljavanje, što ne bi išlo u prilog niti klubu, niti treneru koji je na taj način ostvario angažman.

Tekst: Kristian Sirotich, Sportcom

Generalni je zaključak da će Zajednica sportova PGŽ tražiti na višim instancama tumačenje određenih dijelova Zakona, te na vrlo konretna pitanja tj. primjere iz prakse odgovore potražiti u Poreznoj upravi. Sve dobivene odgovore poslati ćemo na mail svim sudionicima koji su prisustvovali radionici.

Print Friendly, PDF & Email