Please turn ON Javascript for full user experience.

Najavljen Olimpijski festival dječjih vrtića

Na održanoj press konferenciji za medije povodom obilježavanja Međunarodnog olimpijskog dana predstavljen je ovogodišnji program na koji će se provesti Olimpijski festival dječjih vrtića, tradicionalna manifestacija koja će se u nešto drugačijem obliku održati po 19. put.


Veljko Karabaić, predsjednik Zajednice sportova, organizatora ove manifestacije, rekao je da se želi dati naglasak važnosti sporta i bavljenjem kontinuirane fizičke aktivnosti od rane dobi. Tradicionalnu manifestaciju Olimpijski festival dječjih vrtića ove, kao ni prošle godine, nije moguće održati u uobičajenom formatu. Međutim, baš u vrijeme pandemije i puno manjeg fizičkog kretanja i socijalne distance, izuzetno je važno nastaviti njegovati vrijednosti Festivala i olimpizma. Najmlađe članove društva potrebno je nastaviti učiti prijateljstvu, razumijevanju različitosti, natjecanju u fair play ozračju te dati naglasak na svakodnevnom bavljenju nekom fizičkom aktivnosti. Olimpijski festival dječjih vrtića manifestacija je njegovanja vrijednosti olimpizma kod najmlađih članova hrvatskoga društva. Kao suorganizator, inicijator i osnivač Festivala, Hrvatski olimpijski odbor svakom djetetu dodjeljuje prigodne diplome, majicu i kapu s obilježjima Festivala i HOO-a.
Sonja Šišić, pročelnica Odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu PGŽ je izrazila veliko zadovoljstvo što se pronašao način za održavanjem hvalevrijednog projekta i u ovim otežanim uvjetima jer je izuzetno važno uključivati u sport od najranije dobi. Istaknula je da Primorsko-goranska županija podržava sport što se vidi iz tri puta većih ulaganja u njega od ostalih županija što kroz infrastrukturu što kroz raznovrsne projekte, kao i kontinuirano financiranje samih sportskih saveza. Zahvalila je Zajednici sportova na predanom radu i potaknula da nastave dalje.
Aramis Naglić, kao predsjednik Kluba riječkih olimpijaca istaknuo je kako je najmanje godina dana izgubljena u sportu i kako je najmanje jedna generacija propuštena što će biti jako teško nadoknaditi te upravo zato su ovakve manifestacije i ustrajanje na njihovom provođenju izuzetno važne. Kroz sport se djeca uče brojnim životnim vrijednostima i vještinama, a za to je potreban kontinuiran rad s djecom. Važno je i da s djecom radi kvalitetni i stručan kadar koji ih onda može usmjeriti i razvijati.
Katja Luketić se obratila kao voditelj ovog projekta i pojasnila njegov ovogodišnji program. Veliki je uspjeh održati po 19. put, u malo drugačijem obliku, Olimpijski festival Dječjih vrtića i na taj način obilježiti Međunarodni olimpijski dan. Vrtići Primorsko-goranske županije u razdoblju od 24.5. do 4.6. održat će „mali festival“ u svom vrtiću, sukladno mogućnostima. Svaki prijavljeni vrtić sudjelovat će s jednom skupinom, cilj je odraditi bilo koju ili više disciplina sa olimpijade dječjih vrtića:
• trčanje na 50 m (može i kraća staza)
• skok u dalj s mjesta
• bacanje loptice
• nogomet /dečki
• potezanje konopa / djevojčice
• trčanje štafete

Sva djeca iz skupine mogu sudjelovati u svakoj discipline ili ih se može podijeliti po disciplinama da svako dijete odradi određenu disciplinu. Svaka od disciplina se može provesti u zatvorenom ili na otvorenom prostoru ovisi o vremenu (dvorana ili igralište, travnjak, ovisi o uvjetima u vrtiću). Rezultati po disciplinama se mogu bilježiti, ali i ne moraju, cilj je provođenje sportskih aktivnosti, ne samo natjecanje.
Nakon održanog projekta, snimljen video uradak služit će u svrhu promocije važnosti svakodnevnog kretanja djece. Broj prijavljenih vrtića i djece za sudjelovanje u projektu pokazuje kako se na ovaj način uspješno motiviralo djecu na kretanje i vježbanje što se treba kontinuirano primjenjivati. Cilj programa je promocija olimpizma, odgajanje djece putem sporta i poticanje harmoničnog razvoja intelektualnih, psihičkih i fizičkih vrlina djeteta.
Možemo zaključiti da je Festival odrastao u jednu kvalitetnu i uspješnu manifestaciju koja nastoji poticati brojne mališane na bavljenje sportom uz puno zabave i druženja i to već dugi niz godina. Festivalom se predškolarce nastoji usmjeriti na fizičku aktivnost jer se na taj način potiče razvoj psihičkih i fizičkih vrlina i pomaže u njihovom putu ka zrelosti i formiranju u kvalitetne i uspješne pojedince. Ove godine se nećemo družiti svi na istom mjestu u isto vrijeme, ali osnovna ideja i vodilja svima je jednaka te se nadamo da se već iduće godine vidimo u velikom broju u jednom od naših brojnih vrtića.

Print Friendly, PDF & Email