Please turn ON Javascript for full user experience.

In memoriam Zdenko Jurković (1943. – 2021.)

U 78. godini života napustio nas je uvaženi šahist i sportski djelatnik Zdenko Jurković (rođen je u Brod Moravicama, 4. siječnja 1943. godine). U mladosti se Zdenko bavio nogometom, skijaškim trčanjem, atletikom i kuglanjem, a sa sedam godina naučio je igrati šah.


Za vrijeme školovanja u Rijeci bio je član Šahovske sekcije kluba Ratnih vojnih invalida. U osnovnoj školi, u Ravnoj Gori, gdje je radio osnovao je Šahovsku družinu koja je krajem 1971. prerasla u Šahovski klub Goranka. Kao igrač, u šahu je stekao prvu kategoriju. Za ekipu Goranke igrao je četiri desetljeća, ali nije ostvario značajnije pojedinačne uspjehe jer se prvenstveno posvetio organizacijskom radu u šahu. Potom je 1993. klupsku školu registrirao kao Šahovsku školu Goranka. Bila je to prva šahovska škola na području Republike Hrvatske. Tijekom 55 godina, od 1964. do 2019., najzaslužniji je pojedinac za razvoj šaha u Ravnoj Gori i Gorskom kotaru. Organizirao je 34 puta ljetnu šahovsku školu u Malinskoj, Omišlju i Nerezinama na Krku, u koju su dolazili šahisti iz inozemstva. Paralelno je organizirao 34 puta zimsku šahovsku školu u Ravnoj Gori kao i 33 ženska turnira. Osnovao je po pet odjela šahovske škole u Gorskom Kotaru i Krku. Zahvaljujući radu škole uvedena je u hrvatski šah kategorija mlađih kadetkinja te dječaka i djevojčica od 6, 7 i 8 godina. Radi popularizacije šaha dovodio je istaknute igrače u Ravnu Goru. Nakon što je Ognjen Cvitan 1981. postao juniorski prvak svijeta svoju prvu simultanku odigrao je u Ravnoj Gori. Godine 1989. posjetio ih je najuspješniji jugoslavenski velemajstor svih vremena, Svetozar Gligorić iz Beograda. Zahvaljujući ponajviše Jurkoviću, Općina Ravna Gora s nešto više od 2000 stanovnika postala je poznato šahovsko središte.
Pod vodstvom Jurkovića kao dugogodišnjeg predsjednika postao je ŠK Goranka jedan od najuspješnijih klubova u Hrvatskoj. Klub se od 1976. natječe u sustavu Šahovskog saveza Hrvatske i od 1992. Hrvatskog šahovskog saveza. Osvojeno je preko 30 državnih naslova u raznim dobnim kategorijama. Ostvareno je 60 nastupa u 1. hrvatskoj šahovskoj ligi od 1992. (seniori, žene, juniori, kadeti i kadetkinje) i 15 nastupa u završnici Kupa Hrvatske (dva puta 3. mjesto 1992. i 2002. u Puli). Postignuti su uspjesi i na brojnim međunarodnim nastupima. Na turniru 20 prijateljskih šahovskih gradova, održanom 2010. u Poljskoj, osvojili su kadeti Ravne Gore treće mjesto, iza St. Petersburga i Praga. Zahvaljujući njemu, velik broj igrača i igračica poteklih iz ravnogorskog šaha afirmirao se na domaćoj i međunarodnoj sceni. Uz navedene aktivnosti bio je član Upravnog odbora HŠS-a i dopredsjednik Šahovskog saveza Primorsko-goranske županije. U šah je kao natjecatelje usmjerio i svoja dva sina →Hrvoja i Slavena Jurkovića. Povodom 50 godina šaha 2015. u ŠK Goranki otvorena je Šahovska biblioteka na 19 jezika.
U profesionalnoj karijeri radio je kao učitelj, nastavnik i profesor u OŠ u Ravnoj Gori te od 1977. do 1979. u Elektrotehničkoj školi u Rijeci. Od 1972. do 1977. bio je ravnatelj u OŠ u Ravnoj Gori i Delnicama, a od 1979. do 1992. prosvjetni savjetnik za povijest u Zavodu za prosvjetu Rijeka u sklopu Ministarstva prosvjete i športa RH. Od 1992. do prijevremenog odlaska mirovinu 1998. bio je na dužnosti voditelja Šahovske škole Goranka. Njegov rad u šahu prikazan je 2018. u dokumentarnom filmu Rasima Karalića ”Bilo jednom u Ravnoj Gori”.
Prema ukupnim zaslugama za razvoj šaha ubraja se među nekoliko najvažnijih sportskih djelatnika u povijesti sporta Gorskog kotara. Ravna Gora jedina u Hrvatskoj ima Šahovsku ulicu, što je također posljedica njegova velikog entuzijazma tijekom više od pola stoljeća.
Za izniman i dugogodišnji doprinos dobitnik je između ostalog: Trofeja HŠS-a za životno djelo 1999., Nagrade za životno djelo Zajednice sportova PGŽ-a 2005. i Nagrade Općine Ravna Gora za životno djelo 2014. za iznimna postignuća i doprinos u razvoju šaha.

Print Friendly, PDF & Email