Please turn ON Javascript for full user experience.

Aleksandra Pejčić (1942. – 2023.)"]

[IN MEMORIAM] Aleksandra Pejčić (1942. – 2023.)

Aleksandra Pejčić, rođena 1942. godine, aktivno se počela baviti sportskom gimnastikom 1950. godine u Rijeci. Više puta bila je omladinski prvak u gimnastičkom višeboju na nacionalnoj razini, član gimnastičke reprezentacije Hrvatske i Jugoslavije.

Na Fakultetu fizičke kulture u Novom Sadu 1986. godine obranom doktorske disertacije stječe prva u gradu Rijeci i Primorsko–goranskoj županiji znanstveni stupanj doktora znanosti u području društvenih znanosti polja kineziologije. Cijeli svoj radni vijek provela je na Pedagoškoj akademiji, odnosno Pedagoškom/Filozofskom fakultetu, Visokoj učiteljskoj školi/Učiteljskom fakultetu, te je obavljala brojne dužnosti (predsjednik i član odbora) u više sportskih organizacija od kojih se ističu funkcija osnivača i člana predsjedništva Gimnastičkog kluba Rijeka.
Za svoj rad dr. sc. Aleksandra Pejčić dobila je više nagrada i odličja od kojih ističemo Priznanje «Partizana» Jugoslavije za značajan doprinos u razvoju sportsko-rekreativnih aktivnosti (1978), Medalju za razvoj sportske rekreacije (1979.), 1982. godine Republičku nagradu fizičke kulture (danas Nagrada «Franjo Bučar»), Zlatnu značku pedagoga fizičke kulture Hrvatske (2002.), godišnju Nagradu Grada Rijeke za doprinos razvoju i promicanju kineziološke znanosti i sporta (2003.), državnu – godišnju nagradu „Ivan Filipović“ (2004.), te mnoge druge. Aleksandra Pejčić svojim cjelokupnim znanstvenim i stručnim opusom ostvarila je u teorijskim pristupima i praktičnim modelima dragocjene doprinose sportu i kineziološkoj teoriji i praksi.
Print Friendly, PDF & Email