Please turn ON Javascript for full user experience.

Dobitnici nagrada za životno djelo

  2012.

 

Zlatko Pasarić

  pasariDiplomirani inženjer elektrotehnike, profesor, trener veslanja. Osobni doprinos najviše je dao veslanju i streljaštvu. U sportu je aktivan od učlanjenja u Veslački klub Jadran u rujnu 1955. godine. Nastupao je na prvenstvima Hrvatske i Jugoslavije. 1966. godine počinje trenerski rad s mladim veslačima Jadrana i obnašao razne dužnosti upravnih tijela u klubu, čiji je bio i predsjednik. Od 1969. to 1975. i 1980. godine bio je izbornik juniorske veslačke reprezentacije Jugoslavije s kojima je nastupao na Svjetskim prvenstvima. Ispit za veslačkog suca položio je 1967. godine i sudio na osam Svjetskih prvenstava i dvije Olimpijade; 1984. u Los Angelesu i 2000. u Sydneyu. U više navrata bio je član upravnih tijela Hrvatskog veslačkog saveza.. Obnašao je dužnost predsjednika Streljačkog saveza PGŽ, člana Republičkog streljačkog vijeća i Izvršnog odbora Hrvatskog streljačkog saveza te se zalagao se za unapređenje treninga i stvaranja uvjeta za što kvalitetniji rad strijelaca.  Prisustvovao je utemeljiteljskoj sjednici Hrvatskog olimpijskog odbora. Za svoj rad primio je brojna priznanja iz veslačkog i streljačkog sporta te nagradu HOO-a „Matija Ljubek“. Danas je član SK Viktor Lenac, VK Jadran i Hrvatskog društva za povijest sporta. Redovito nastupa na streljačkim natjecanjima za veterane.
Predlagač: Streljački savez PGŽ

Vladimir Vujnović

  pie_vladimir_vujnovi45 godina sudačke i novinarske karijere, 30 godina međunarodne sudačke karijere. Dao je veliki doprinos u razvoju rukometnog sporta i suđenja. Rukometom se počeo baviti u osnovnoj školi u Osijeku, od 1964. godine postaje aktivni igrač RK Viktorija i RK Pećine. Kao aktivni igrač nastupao je do 1972. godine. Ispit za rukometnog suca položio je 1966. godine i nakon 11 godina postaje sudac Prve lige a međunarodnu karijeru započinje 1982. godine. Sudio je utakmice balkanskog prvenstva, mediteranskih igra, europskih i svjetskih prvenstva, utakmice svih europskih kupova te Olimpijskih igara u Atlanti 2004. Bio je član hrvatske rukometne delegacije na Kongresu IHF.a 1992. kada je Hrvatska primljena za punopravnog člana Svjetske i Europske rukometne organizacije. 2000. godine postaje delegat EHF-a i IHF-a te je bio nadzornik na mnogim velikim natjecanjima, nadzornik na utakmicama Hrvatske premijer lige te mentor mnogim mladim i perspektivnim sucima. Profesionalno kao diplomirani politolog i novinar, autor je više od dvadeset dokumentarnih filmova i više od dvjesto putopisnih reportaža, a što je između ostalog, sadržaj njegove autobiografske knjige „Ambasador sa zviždaljkom“. Autor je šest knjiga vezanih za problematiku rukometa i suđenja, glavni urednik revije Rukomet, revije Automotodrom i urednik Biblioteke sportski velikani Rijeke. Dobitnik je mnogobrojnih priznanja u rukometu i godišnje Državne nagrade za sport Franjo Bučar.
Predlagač: Rukometni savez PGŽ


Sreten Petraš

petraVrlo rano u životu pokazuje interes za sport, što ga je navelo da nakon srednje škole upiše Fakultet za fizičku kulturu u Zagrebu i završi ga u redovnom roku. Cijeli radni vijek od 1972. do 2012. godine radio je kao profesor tjelesne i zdravstvene kulture u Trgovačkoj i tekstilnoj školi i u Srednjoj školi za elektrotehniku i računalstvo u Rijeci. Njegovim aktivnim radom s učenicima u okviru nastave i raznim izvannastavnim sportskim aktivnostima školskog sportskog društva ELEKTRON iz Srednje škole za elektrotehniku i računalstvo postaje jedan od najuspješnijih i najaktivnijih školskih sportskih društava u Regiji. Pored navedenih uspjeha u školskom sportu, gospodin Sreten Petraš aktivan je u sportu od mladih dana, najprije kao perspektivni, a kasnije kao vrlo istaknuti sportski djelatnik. Kao trener radio je u više sportova i to u atletici, tenisu, košarci te skijanju i to uglavnom sa seniorskim sportskim uzrastima. U svim sportskim kolektivima kojima je radio, istaknuo se svojim predanim radom i značajnim uspjesima. Sudjelovao je u izgradnji teniskih igrališta Teniskog kluba „Kvarner“, te je pokrenuo izgradnju sportskih igrališta na terenima Elektrotehničke škole u Rijeci i dvorane u Trgovačkoj i tekstilnoj školi. U svom 40-godišnjem radu odgojio je generacije učenika i poznatih hrvatskih sportaša, trenera i profesora TZK. Za dosadašnji doprinos u razvoju sporta u Republici Hrvatskoj dobio je značajan broj priznanja.
Predlagač: Savez školskih sportskih društava Primorsko-goranske županije

2011.

Frane Kazija

frane_kazija1Veslač olimpijac. Veslačkim se sportom počeo baviti u sportskoj četi mornarice u VK „Mornar“ u Splitu. U njezinom  je sastavu nastupio na Svjetskom prvenstvu. Nastupao je na Olimpijskim igrama u Tokiju kao član riječkog „Jadrana“. Najveći uspjeh mu je osvajanje trećeg mjesta u četvercu „sa“ na Svjetskom prvenstvu na Bledu. Zabilježio je nekoliko nastupa na Europskim prvenstvima, Otvorenom prvenstvu Amerike, četiri je puta bio prvak  SFRJ i osam godina stalni član reprezentacije. Osim natjecateljskog uspjeha, Frane Kazija postiže zapažene rezultate i u trenerskom pozivu. Završio je tečaj za trenere u Splitu. Prvi trenerski uspjeh došao je osvajanjem titule prvaka u elitnom razredu, nastavlja se pripremama seniora za Olimpijske igre u Montrealu (Miloš, Butorac, kormilar Rutešić). Svjetsko omladinsko  prvenstvo u Beogradu donijelo je naslov viceprvaka u četvercu „bez“, dok su se odličja nastavila ostvarivati i na drugim svjetskim natjecanjima. Nakon uspješne sportske karijere obavljao je razne dužnosti od člana Upravnog odbora, člana i predsjednika Tehničke komisije a i danas je uključen u rad i aktivnosti kluba.
Predlagač: Veslački klub Jadran

Ivo Rendić – Miočević

Povjesničar, arpicture2heheolog i sportski djelatnik. Plivanjem se počeo baviti kao gimnazijalac u splitskom klubu Mornar. Već je kao maturant postao instruktor plivanja u istom klubu. Već je tada počeo raditi s mladim plivačima koji su kasnije postigli izvanredne rezultate. Nakon Splita, odlazi u Zadar. Uz omasovljenje plivačkog sporta i bez zimskog bazena otkrio je mnoge talente a među tim plivačicama i plivačima bila je i Z. Gašparac buduća jugoslavenska rekorederka. U to vrijeme završio je tečaj za trenera plivanja, tada najvišu trenersku  kvallifikaciju u Hrvatskoj. Povratkom u Split zapošljava se kao profesionalni vojni instruktor plivanja. Od 1970 do 2000. godine obnašao je dužnost profesionalnog trenera PK Primorja u Rijeci. Njegovom zaslugom u Rijeci je organiziran poseban model škole plivanja koji je započet na Školjiću a s radom nastavlja na Kantridi. Iz njegove škole plivanja potekli su mnogi kvalitetni plivači ( Bobić, Bralić, Kanjer, Lončar, Šepić, Ujčić itd.) i vaterpolisti od kojih su neki i danas aktivni (Barać, Glavan, Hinić, Vujasinović). Tada je prof. dr. sc. Ivo Rendić-Miočević imao viziju i postavio temelje današnje škole plivanja i projekta koji se danas naziva „Rijeka pliva“. Predlagač: Plivački klub Primorje CO.

Ivan Mrakovčić

ivan_mrakovcic-270x211Prvi susret sa streljaštvom bio je u srednjoj Brodograđevno-industrijskoj školi kada postaje član SK Borac. Po završetku srednje škole zapošljava se u „Torpedu“ i uključuje se u rad tamošnje streljačke družine. Prilikom upisa na Visoku industrijsko-pedagošku školu osniva Streljačko društvo „Student“ čiji je voditelj i strijelac. Osnivač je Streljačkog klub Rijeka koji okuplja strijelce iz klubova koji su se gasili nestankom firmi. Osvajač je brojnih medalja, pojedinačni prvak Hrvatske u malokalibarskoj puški i drugi u Kupu bivše države. Tome se mogu pridodati i nekoliko medalja s ekipnog prvenstva Hrvatske. Završio je izvanredni studij Visoke škole za fizičku kulturu u Zagrebu – smjer streljaštvo. Studij streljaštva pomogao mu je u podizanju rezultata i prijenosu stručnog rada u Rijeci te unapređenju odnosa sa Streljačkim savezom Hrvatske gdje je radio kao član stručnih komisija.  Tada je započeo rad s mladima, postao je trener reprezentacije Hrvatske na pripremama prije velikih natjecanja. Kao vanjski suradnik Fakulteta za fizičku kulturu držao je seminare za streljačke instruktore i trenere. Osim natjecateljskog i trenerska angažmana postao je i međunarodni sudac B kategorije. Predlagač: Streljački savez PGŽ  

  

2010.

Stanko Pavlinić

pavlini_2010_0021Stanko Pavlinić umirovljeni je profesor  tjelesne i zdravstvene kulture, skoro cijeli radni vijek radio je u OŠ Gornja Vežica. Kao natjecatelj najuspješniji je bio u sportskoj gimnastici, gdje je bio kandidat za Olimpijske igre u Meksiku 1968. g. Od prestanka natjecanja posvetio se trenerskoj karijeri u plivanju perajama, orijentacionom ronjenju, podvodnom lovu, sportskoj gimnastici te kao kondicijski trener sportskih igara (vaterpolo, košarka, rukomet)  i to uglavnom sa seniorskim uzrastima u prvoj ligi. Također je i inicijator i osnivač nekoliko sportskih kolektiva (VK «Burin, AK «Gornja Vežica») i jedne strukovne organizacije (Udruženje pedagoga fizičke kulture Grada Rijeke). Od 1990. – 2010. godine voditelje je Školskog sportskog društva Gornja Vežica, koja je na desetogodišnjici osnivanja Saveza ŠSD PGŽ dobila priznanje za najtrofejnije ŠSD na državnim prvenstvima (11 prvih, 3 druga i 8 trećih osvojenih mjesta). Trenutno je dopredsjednik Saveza školskih sportskih društava Grada Rijeke, član izvršnog odbora Saveza školskih sportskih društava PGŽ i  član izvršnog odbora Hrvatskog gimnastičkog saveza.
Predlagatelj: Savez školskih sportskih društava Primorsko-goranske županije

Josip Šporer

porerJosip Šporer – Pepi  bio je profesionalni tajnik Saveza fizičke kulture općine Delnice do umirovljenja 1990. godine. Jedan je od rijetkih sportaša koji se istovremeno i aktivno bavio sa 3 sporta, pri tome obavljajući rukovodeće dužnosti i provodeći stručni rad. Kao jedanaestogodišnjak počeo se baviti skijaškim skokovima gdje je 19 puta osvojio je Prvenstvo Hrvatske, od 1946. godine nogometom, a od 1953. i kuglanjem. Nakon prestanka aktivnog natjecatelja završava Višku školu za tjelesnu kulturu i postaje trener skijaša skakača s kojima postiže zapažene rezultate. Sudjelovao je na Zimskim olimpijskim igrama  u Sarajevu gdje je postavljen na dužnost šefa zaletišta na 90 i 120-metarskim skakaonicama. Trenersku karijeru obnaša i u Nogometnom klubu Goranin u svim dobnim kategorijama. Jedan je od inicijatora izgradnje dvostazne kuglane u Delnicama gdje je i formirao Kuglački klub Mali radnik u kojem počinje svoj kuglački staž. Natjecatelj i trener bio je i u Kuglačkom klubu Goranin, a  od 1970 član je KK Delnice.
Predlagatelj: Kuglački savez PGŽ

Marijan Štimac

Marijanstimac Štimac skijaškim trčanjem počeo se baviti u svojoj 15 godini. 1967 godine bio je omladinski reprezentativac i prvak tadašnje SFRJ. Od 1984. godine član je Trkačko skijaškog kluba Rijeka-Čavle kao natjecatelj i trener. Završio je školu za trenera za skijaško trčanje na Hrvatskoj olimpijskoj akademiji u Zagrebu. Tijekom 25 godina rada u Klubu njegovi natjecatelji ostavrili su zapažene rezultate. Klub je od 1990 – 1994. bio peterostruki prvak Hrvatske, šesterostruki prvaka Hrvatskog pokala, natjecatelji su ostavarili viskoe plasmane na prvenstvu bivše Jugoslavije, Trofeu Topolino, Svjetskom prvenstvu rolera i Svjetskom kupu rolera. I današnja generacija skijaška-trkača nastavila je sa ostavrivanjem odličnih rezultat. Klub trenutno broji 25 članova, a gospodin Štimac je i okosnica i nositelj aktivnosti kluba.
Predlagač: Skijaški savez PGŽ

 

2009.

Zvonimir Brozić

odbojkaski_savez_brozicOdbojkom se počeo baviti prije 50 godina. Završio je Pedagošku akademiju, smjer tjelesno zdravstvene kulture. Kao petnaestogodišnjak postaje prvi riječki odbojkaški reprezentativac za selekciju Jugoslavije. Kao junior odigrao je 40 utakmica u reprezentativnom dresu, dok je seniorskoj konkurenciji ta brojka skoro duplo veća, 70 nastupa i to na  Europskim (7. mjesto) i Svjetskim  prvenstvima (8. mjesto) te Mediteranskim igrama u Izmiru gdje je osvojio zlatnu medalju. Nakon prestanka aktivnog igranja započinje sa trenerskim radom u OK „Rijeka“, te postaje trener juniorske reprezentacije Hrvatske. Osim u odbojci aktivan je i u radu osoba s invaliditetom i posebnim potrebama.  Danas je predsjednik Odbojkaškog saveza PGŽ i Atletskog kluba „Srce“ za osobe s invaliditetom, čiji je i osnivač.
Predlagatelj: Odbojkaški savez PGŽ

Zlatko Grabar

grabarProfesor je tjelesne i zdravstvene kulture, uz to posjeduje i trenerske ispite iz nogometa, skijanja i atletske gimnastike. Radio je u OŠ Čavle, OŠ Dražice i OŠ V. Gortan te vodio školska sportska društva s kojima je ostvario zapažene rezultate na županijskim, regionalnim i državnim natjecanjima. Osnivač je i trener kluba sportske gimnastike „Sportman“. Sa svojim natjecateljima na Prvenstvima Jugoslavije ostvaruje zapažene rezultate. Osnivač sportske rekreacije žena na području Grobinštine, gdje se radilo po medicinskim i individualnim programima. Punih 12 godina je član Izvršnog odbora Saveza školskih sportskih društava PGŽ, u kojem djeluje i danas.
Predlagatelj: Savez sportskih školskih društava PGŽ

Frano Nonković

franoZavršio je Visoku školu za tjelesnu kulturu, nastavno sportski smjer plivanje-vaterpolo. Svoju natjecateljku karijeru započeo je u VK Jedinstvo iz Zadra nakon čega igra za dubrovački Jug. Kao član reprezentacije Jugoslavije osvojio je srebrene medalje na Univerzijadi 1961., Europskom prvenstvu  1962. g, te 1964. godine na Olimpijskim igrama u Tokiju. Nastupa i za VK Crvena Zvezda te nakon toga dolazi u VK Primorje kao igrač i trener. Nakon niza odličnih rezultata u Primorju postaje predsjednik stručne komisije Vaterpolskog saveza Hrvatske. Od 1987 g. bavi se suđenjem, te postaje delegatom i kontrolorom suđenja. Jedan je od osnivača Vaterpolskog saveza PGŽ, gdje i danas aktivno djeluje kao član Izvršnog odbora.
Predlagatelj: Vaterpolski savez PGŽ

2008.
 
Vojmir Turak 

Član IO SŠvojmir_turak_-_skolski_sportski_djelatnikSD Grada Rijeke i SŠSD PGŽ, povjerenik rukometnog natjecanja za OŠ i SŠ Grada Rijeke
Rođen je 1938. godine.  Završetkom školovanja na pedagoškoj akademiji u Rijeci, stručno se usavršavao te postao trener gimnastike, rukometa i učitelj skijanja. U početku kao učitelj tjelesno-zdravstvene kulture, kasnije ravnatelj  u Osnovnoj školi Zamet organizator je Školskog sportskog društva, koje je više puta postalo prvakom Republike Hrvatske u rukometu, atletici i plivanju. Trenirao je gimnastičare Zameta, te žensku i mušku rukometnu ekipu. Za svoj rad dobio je odlikovanje predsjednika Republike Hrvatske Red Danice s likom Franje Bučara, priznanje Olimpijskog komiteta za razvoj nacionalnog sporta i mnoga druga vrijedna priznanja. Danas je član Izvršnog odbora Saveza gradskih i županijskih sportskih društava, te povjerenik za organizaciju rukometnog takmičenja za osnovne i srednje škole.
Predlagatelj: Savez školskih sportskih društava PGŽ
Potpore: Ženski rukometni klub Zamet, Osnovna škola Zamet, Savez školskih sportskih društava  grada Rijeke

 
Anton Rački

Predsjeracki__antondnik Nadzornog odbora Skijaškog saveza PGŽ, član skijaškog kluba  Mrkopalj
Rođen je 1942. godine. Skijaškim trčanjem počeo se baviti 1966. godine, te postao višestruki prvak Hrvatske i stalni član reprezentacije. Uz skijanje, 8 godina bavio se i nogometom. Osnivač je skijaškog kluba Polet-Skrad, koji je u bivšoj državi osvajač najvećeg broja medalja. Iskazao se i kao trener svih selekcija reprezentacije. Savezni je skijaški sudac, a preko 20 godina i delegat na nogometnim utakmicama. Pokretač je više skijaških maratona na kojima je sudjelovalo preko 700 skijaša, organizator seminara za trenere skijaša-trkača, te mnoge druge sportske manifestacije. Jedan je od osnivača i prvi predsjednik županijskog skijaškog saveza, a danas je član Izvršnog odbora. Za svoje dugogodišnje sportsko djelovanje dobio je mnogobrojna priznanja i nagrade od čega izdvajamo: priznanje predsjednika grada Sarajeva za uspješnost u organizaciji i radu ZOI Sarajevo 1984., odlikovanje predsjednika države Red Danice s likom Franje Bučara, priznanje Hrvatskog skijaškog saveza za 50 godina rada u skijaškom sportu. Predlagatelj: Skijaški savez PGŽ

Nikola Majnarić

Tajnik majnaricKK Telekom, tajnik Kuglačkog saveza PGŽ
Rođen je 1941. godine. Jedan je od osnivača Kuglačkog  kluba Poštar, te je 39 godina postojanja kluba obnašao razne funkcije od člana Upravnog odbora do predsjednika, i danas tajnika kluba. Voditelj je kuglačkih natjecanja Primorsko-Istarsko-Goranske zone 33 godine. Inicijator osnivanja  i tajnik kako gradskog tako i županijskog kuglačkog saveza. Od 1972. godine aktivni je kuglački sudac sa „A“ licencom. Predsjednik je komisije HKS-a za izradu pravila u kuglanju, te predsjednik natjecateljske komisije. Hrvatski kuglački savez nagradio ga je zlatnom značkom i zahvalnicom za doprinos u razvoju i unapređenju kuglačkog sporta u RH.
Predlagatelj: Kuglački savez PGŽ U

  2007.

Nikola Mikuličić

Rođen 1932. Svojim dugogodišnjim radom u nogometu, rukometu, skijaškom  trčanju te poglavito u odbojci gospodin Nikola Mikuličić ostvario je značajna sportska postignuća, te dao neizbrisiv doprinos u razvoju  sporta u Rijeci i Primorsko-goranskoj županiji. Obnašao je veliki broj sportskih funkcija od predsjednika klubova  do direktora, ali u  prvom redu on je volonter i zaljubljenik u sport na kojeg se i danas sa njegovih 75. godina može računati. Danas djeluje u funkciji direktora Ženskog odbojkaškog kluba RIJEKA KVIG.

Milan Tumara

Rođen 1933. Ove godine slavi 55 godina aktivnog sudjelovanja u skijaškom sportu. Čovjek izuzetne energije i osobnosti. Dugogodišnji predsjednik i počasni predsjednik Ski kluba RIJEKA, bivši predsjednik, a sada počasni predsjednik Hrvatskog skijaškog saveza. Autor velikog broja objavljenih radova u svezi sa skijaškim sportom te idejni pokretač kandidature Gorskog kotara za Zimsku univerzijadu. Dao je izuzetan doprinos razvoju skijaškog sporta u Primorsko-goranskoj županiji. Za svoje dugogodišnje sportsko djelovanje dobio mnogobrojna priznanja i nagrade od čega izdvajamo: Državnu Nagradu za sport „Franjo Bučar“, Nagradu Hrvatskog olimpijskog odbora „Matija Ljubek“, Odlikovanje predsjednika republike Hrvatske „Red Danice Hrvatske“  i dr.

Ivan Barić

Rođen 1947. Od 1957. aktivan sportaš u gimnastici, nogometu te kasnije i u boćanju.  Od 1969 – 1975 predsjednik sportskog društva KOZALA. Od 1977 član Boćarskog kluba „Rikard Benčić“. Od 1985. predsjednik BK „Rikard Benčić“, „Benčić GMT“, „Benčić DSK“ i „Benčić Vargon“. Član je Skupštine Hrvatskog boćarskog saveza. U periodu njegovog predsjednikovanja osvojio je mnoge titule prvaka države i pobjednika Kupa Hrvatske. Za svoj sportski rad dobio je mnogobrojna priznanja, Nagradu Hrvatskog boćarskog saveza, Nagradu Grada Rijeke za najboljeg sportskog djelatnika i Nagradu Riječkog boćarskog saveza.
Danas Predsjednik Boćarskog kluba BENČIĆ VARGON.

2006.

Mile Baričević

Kuglački klub Crikvenica
Nakon osmogodišnje rukometne karijere sudjeluje u osnivanju i preuzima vođenje ženskog kuglačkog kluba «Val»,vođenje  muškog drugoligaša «Crikvenica», te kuglački klub Rijeka –  KWSO. Danas obnaša dužnost predsjednika KK «Crikvenica», jedini je međunarodni kuglački sudac u RH, Predsjednik komisije za objekte u Hrvatskom kuglačkom savezu, Potpredsjednik Svjetske kuglačke federacije, Predsjednik sudačke komisije Međunarodne kuglačke federacije, član Komisije za unapređenje sporta pri Svjetskoj kuglačkoj federaciji.

Dušan Branković

Predsjednik IO Odbojkaškog saveza PGZ, Predsjednik Udruge sudaca PGŽ, tajnik OK INA Delta Mlaka.
Odbojku je počeo igrati 1955. godine u nekoliko riječkih klubova gdje je postizao zapažene rezultate, te je bio juniorski reprezentativac Hrvatske. Paralelno uz igračku karijeru počeo se baviti suđenjem. Savezni sudac postao je 1986, a nekoliko godina kasnije počinje suditi Prvu saveznu ligu Jugoslavije. Danas je delegat 1A Hrvatske odbojkaške lige, te međunarodni delegat CEV-a. U nekoliko navrata bio je član IO Udruge sudaca Hrvatske. Pokretač svih aktivnosti Odbojkaškog kluba INA Delta Mlaka u kojem djeluje nekoliko desetlječa u svim funkcijama, stvarajući nove naraštaje odbojkaša, trenera i odbojkaških sudaca.

Ivica Kovačević

Predsjednik Nadzornog odbora Skijaškog saveza PGŽ
Ostavio je traga u skijaškom i nogometnom sportu, te   ostalim sportskim djelatnostima. Međunarodni skijaški sudac za nordijske i savezni sudac za alpske discipline od 1954, a skijaške skokove od 1971 godine. Obavljao je dužnost predsjednika Hrvatskog skijaškog saveza, te sudjelovao u organizacijskom odboru mnogih državnih i republičkih prvenstava u Delnicama. Nakon prestanka igračke nogometne karijere položio je ispit za nogometnog suca, delegata i sudačkog instruktora. Dvije godine bio je  predsjednik HNK Goranin. Aktivno uključen u rad komisije za sport. Bio je na čelu press službe Eurposkog prvenstva u košarci, te je pratio i sve ostale važne sportske događaje.

  2005.

Zdenko Jurković

Šahovski klub Goranka – Ravna Gora
Kao mladi učitelj osnovao je 1964. godine Šahovsku družinu u Osnovnoj školi u Ravnoj Gori koju vodi neprekidno 42 godine i kroz koju je prošlo gotovo tisuću mladih šahista iz Ravne Gore, te nekoliko tisuća iz Hrvatske i inozemstva. Polaznici Šahovske družine ostvarili su 30 naslova prvaka Hrvatske. Šahovska družina prerasla je u Šahovski klub Goranka koji pod njegovim vodstvom djeluje preko 30 godina. Klub se 14 godina natječe u Prvoj Hrvatskoj šahovskoj ligi seniora, žena i juniora. Svoju ljubav prema šahovskoj igri neumorno širi po čitavom Gorskom Kotaru, otoku Krku i cijeloj županiji.

                                                                                                                                         Aleksander Mikuličić
Savez za športski ribolov na moru PGŽ
Rođen 1920. g. Prije II svjetskog rata aktivni plivač JŠK Victorie u Sušaku, Šezdesetih godina prošlog stoljeća aktivni je sportski podvodni ribolovac, ronilački instruktor, sudac te sportski djelatnik. Bio je osnivač i predsjednik nekoliko klubova za podvodne aktivnosti i sportski ribolov. Vodio Hrvatsku seniorsku reprezentaciju ribolovaca sa brodice na svjetskom prvenstvu 1993.,1994.,1995. godine. Kao sportski djelatnik obnašao veliki broj odgovornih funkcija od vođenja klubova, gradskih i regionalnih saveza sve do Nacionalnog saveza u kojem je još uvijek član Nadzornog odbora. I sa svojih 86. godina aktivan je kao tajnik Saveza za športski ribolov na moru Primorsko-goranske županije.

                                                                                                                    2004.

Pavoković Ivan

Proveo je u sportu preko 50.g. u ulogama trenera, suca, organizatora i sportskog funkcionara. Djelovao je u većem broju sportova, a najveći doprinos dao je u dizanju utega i organizaciji i razvoju školskog sporta. Bio je nepokolebljivi borac za afirmaciju temeljnih vrijednosti sporta i njegovoj usmjerenosti na zdravstvene i odgojne vrijednosti sporta, a posebno za što masovnije uključenje mladih u sport. 

Krunoslav Penkala

Djeluje neprekidno 43 godine u teniskom sportu Opatije. Jedan je od inicijatora organizacije teniskih natjecanja veterana, te je bio njihov dugogodišnji predsjednik. I danas se aktivno natječe u kategoriji 85+

Josip Ćuk

 

Print Friendly, PDF & Email