Please turn ON Javascript for full user experience.

Čestitamo Veljku Margitiću 100ti rođendan!

Veljko je najstariji je pojedinac koji je bio aktivan u riječkom sportu. Sportsku karijeru započeo je u ekipi JSK Slavije, a nastavio ju u Veslačkom klubu Jadran. Za svoj rad dobitnik je mnogim nagrada i priznanja. Ušao je u povijest Jadrana i riječkog veslanja kao najstariji sportski djelatnik i član s najdužim stažem od preko 70 godina.

Igrao je nogomet u ekipi JSK Slavije iz Sušaka i bio je član Sokolskog društva Trsat. Veslačkom klubu Jadran iz Sušaka pristupio je 1937. Natjecao se na klupskim regatama, a karijeru mu je prekinuo II. svj. rat 1941. Nakon rata u novoj FNR Jugoslaviji pristupio je 1946. Veslačkoj sekciji Fiskulturnog društva Primorac iz Sušaka i sudjelovao u uređenju i gradnji novog veslačkog Doma. Potom je od 1947. do 1954. živio u Puli te bio predsjednik Nogometnog podsaveza Pule. Nakon povratka u Rijeku uključio se u rad riječkog VK Jadrana. Tijekom više od pola stoljeća aktivnog djelovanja bio je član Upravnog odbora, dopredsjednik 1960. – 1969., vođa, predsjednik Tehničke komisije, predsjednik i član Nadzornog odbora te osnivač i predsjednik Sekcije starih članova kluba. Bio je suosnivač Veslačkog saveza Istre i Hrvatskog primorja i član Skupštine Veslačkog saveza Hrvatske. Kao član i predsjednik regatnih odbora sudjelovao je u organizaciji republičkih i državnih prvenstava te klupskih regatama održanih od sredine 1960-ih do sredine 1980-ih na riječkom području. Bio je inicijator i urednik prve klupske monografije objavljene 1974. te član uredništva druge objavljene 1998.

Za svoj je rad dobitnik: Priznanja povodom 50 godina Veslačkog saveza Jugoslavije 1973., Plakete Saveza za fizičku kulturu općine Rijeka 1975., Spomen-plakete povodom 30 godina Veslačkog saveza Hrvatske 1979., Zlatne plakete Saveza za fizičku kulturu Hrvatske 1988., Priznanja Međunarodnog olimpijskog komiteta za promaknuće olimpijskih sportova 1994. i Priznanja kao zaslužni riječki sportski djelatnik Riječkog sportskog saveza 2012.

Print Friendly, PDF & Email